Intresseanmälan

Solkraftprojekt på gång? Gör en offertförfrågan  i vårt formulär.

Förfrågan
Kontakt
Mer om Solkraft:

Solkraft i Sverige?

Solen är givetvis inte lika intensiv här uppe, men vi har längre dagar som kompenserar väldigt bra. En annan fördel, i det här sammanhanget, är det kyliga klimatet och lite UV-strålning i vår sol. Kylan gör nämligen att solcellerna presterar bättre, de får en bättre verkningsgrad. 

Avsaknaden av intensiv värme och UV-strålning gör att solcellerna åldras långsammare och högst sannolikt kommer att hålla längre här än söderut.

Nät-anslutet solkraftverk (On Grid)

Ett nätanslutet solkraftverk är inte speciellt komplext. Det består av solceller och en inverter, eller omriktare som det också kallas. Invertern gör om solcellernas likström till växelström och kopplas i princip in som vilken annan fast monterad elektrisk apparat som helst. Skillnaden är att strömmen går åt andra hållet.

I första hand används den genererade energin till den egna energikonsumtionen. Om produktionen är större än konsumtionen går strömmen ut på nätet.

Öka självförsörjningen med nätanslutna Batterihybridsystem


Det här är det senaste inom ämnet solkraft. Det är i grunden ett vanligt nätanslutet solkraftverk som är kompletterad med en batteribank och som har en speciell inverter som kan ladda batteribanken och göra om den lagrade energin till växelström. På så sätt kan man använda solenergin i den egna anläggningen även fast det är kväll.


Den här tekniken är fortfarande i sin linda och ganska dyr och därför svår att räkna hem ekonomiskt. Men, det kommer att hända massor de närmaste åren med såväl teknik som prisnivåer. Tesla Powerwall är något som kommer och det finns även svenska företag som satsar stort på att få ut batterilösningar på marknaden.


Det går redan nu att köpa färdiga system och vi har redan sett till att blivit utbildade i detta och kommer att sätta upp en referensanläggning under vårvintern 2016. 


Icke nät-anslutet solkraftverk (Off Grid)

Ett solkraftverk som inte är nät-anslutet används när det inte finns något elnät att tillgå. Det kan till exempel vara en sommarstuga utan el eller en husbil. Då handlar det om att ladda batterier. Solcellerna ansluts till en batteriladdare som ser till att batteriet blir laddat på ett bra sätt. Antingen man använder 12, 24 eller 48 volt direkt som det är eller om man ansluter en 230 volts-omvandlare så kan man med rätt dimensionering få samma nytta av en sån här lösning, i alla fall under sommarhalvåret.

Intresseanmälan

Solkraftprojekt på gång? Gör en offertförfrågan  i vårt formulär.

Förfrågan
Kontakt